logo
Dom Pomocy Społecznej
im. Świętego Brata Alberta w Tarnowie

ul. Szpitalna 53, 33-100 Tarnów
tel/fax: 14 6888-666, e-mail: dpstarnow@dps.okay.pl
  
 
Kółko kulinarne - przepisy  
 
 
 
Zupa dyniowa krem


SKŁADNIKI

3 kg dyni
2 marchewki duże
2 cebule
kawałek kłącza imbiru lub imbir zmielony 1łyżeczka
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
sól
czarny pieprz
2 łyżki oleju lub masła
natka pietruszki do ozdoby
groszek ptysiowy lub grzanki

WYKONANIE

1.Dynie obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w kawałki. Musi być minimum 2 kg netto po obraniu.
2. Cebule kroję w dużą kostkę i szklimy na patelni.
3. Marchewki obieramy i kroimy w plastry.
4. Do garnka wkładamy dynie, cebule, marchewkę, dolewamy około 2 litrów wody, dodajemy sól do smaku i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Jeśli lubicie rzadszą zupę dodajcie więcej wody, jeśli gęściejszą wystarczą 2 litry. Pod koniec gotowania dodajemy obrany i rozdrobniony imbir oraz gałkę muszkatałową.
5. Zupę rozdrabniam na jednolitą masę blenderem. Przed podaniem doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.Na wierzch kładziemy groszek ptysiowy lub grzanki oraz posypujemy posiekaną pietruszką.


SMACZNEGO!
 
Pieczone jabłka


SKŁADNIKI

1 kg jabłek
1/4 szklanki cukru
2 łyżki cynamonu

WYKONANIE

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Naczynie żaroodporne lub blachę natłuścić.
2. Jabłka umyć, przeciąć na połowę i wydrążyć nasiona.
3. Cukier wymieszać z cynamonem i nałożyć do wydrążonych dziurek. Ułożyć w naczyniu lub na blasze.
4. Włożyć do piekarnika i piec ok. 35 minut.
Podawać na ciepło.


SMACZNEGO!
 
Ketchup z cukinii


SKŁADNIKI

2 kg cukini
6 średnich cebul
1 duży por
3 średnie marchewki
1 szklanka octu
garść soli
1 łyżeczka pieprzu
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżki słodkiej papryki
3 koncentraty pomidorowe po 200g

WYKONANIE

Cukinię obrać, wydrążyć środki i pokroic w plastry. Cebulę pokroić w talarki i wymieszać z cukinią, nasolić. Odstawić na ok.4 godz. Marchewkę pokroić i zagotować razem z porem. Odsączyć i połączyć z cukinią. Odsączyć cukinię i zagotować z octem, cukrem, papryką. Wszystko zblenderować na gładką masę. Dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku. Gorące przekładać do słoików, a następnie pasteryzować ok.3-5 minut.


SMACZNEGO!
 
Róże karnawałowe


SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
łyżka spirytusu lub octu 6%
1/2 łyżeczki cukru zwykłego
1/4 łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)
dowolny dżem lub wiśnie z konfitury

WYKONANIE

1. Przygotować 3- 5 szklanek (kieliszków lub okrągłych foremek) różnej wielkości.

2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem).

3. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki.

4. Z ciasta wykrawać szklankami (kieliszkami) krążki różnej wielkości. Największy krążek wycinamy szklanką, a najmniejszy kieliszkiem.Krążki naciąć w kilku miejscach, aby uformować płatki (dość głęboko, ale nie całkiem do środka). Układać 3- 5 krążków jeden na drugim od największego do najmniejszego tak, aby nacięcia się nie nakładały. Bardzo mocno nacisnąć palcem w środku, aby krążki się zlepiły.

5. Róże smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (Róże włożyć do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Po usmażeniu każdą różę posypuje się  cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury.


SMACZNEGO!
 
Zupa dyniowa


SKŁADNIKI
dynia średniej wielkości
cebula 1 szt.
marchewka 1 szt
seler 1 mały lub 2/3 średniego
imbir mielony ok ? łyżeczki
2 ząbki czosnku
tymianek suszony ok. 1 mała łyżeczka
olej ok. 5 łyżek
kurkuma ? łyżeczka
gałka muszkatałowa na czubek łyżeczki
cytryna 1 szt.
ziele angielskie
liść laurowy
pestki słonecznika ok.2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
sól do smaku

WYKONANIE
Na patelni podsmażyć cebulę na oleju z gałką mauszkatałową, posolić do smaku. Do garnka z wrzątkiem dodawać kolejno: tymianek, kurkumę, pokrojoną w kostkę dynie, utarty seler, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, podsmażoną cebulę i gotować do miękkości, dodać sok z cytryny. Następnie wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Można ugotować niewielką ilość makaronu, ryżu, kaszy jaglanej w zależności kto co lubi i po ugotowaniu dodać do zupy. Uprażyć pestki słonecznika i i posypać na wierzch razem z siemieniem lnianym.
SMACZNEGO!
 
Deser


SKŁADNIKI
1 op. dużego jogurtu naturalnego
szklanka płatków kukurydzianych
1 dżem niskosłodzony smak do wyboru

WYKONANIE
Do pucharka naprzemian układać łyżeczkę dżemu, łyżkę płatków kukurydzianych, łyżkę jogurtu tak ok 2-3 warstw. Podawać zaraz po przygotowaniu, żeby płatki nie namokły, można dodać orzechy włoskie do dekoracji.
 
Placek z truskawkami i galaretką


SKŁADNIKI
20 dag masła
15 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki pszennej
4 dag mąki ziemniaczanej (lub 1 torebka budyniu waniliowego albo śmietankowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat waniliowy lub śmietankowy
ok. 50 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe
bita śmietana do dekoracji

WYKONANIE
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierają, aż masa będzie jednolita. Na koniec dodać aromat i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C. Po wystudzeniu wylać galaretkę rozpuszczoną w dwóch szklankach wody (dwie galaretki). Można udekorować bitą śmietaną i innymi owocami.
 
Wojciechowe ciasteczka


SKŁADNIKI NA CIASTO
40 dkg mąki
2 żółtka
1 margaryna Kasia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Zarobić ciasto i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto i wykrawać kółeczka wielkości średnicy literatki. Ubić pianę z 2 białek i 25 dkg cukru pudru. Ciastka posmarować ubitymi białkami i piec na złoty kolor ok. 15 minut w temperaturze 200C Celcjusza (w rozgrzanym piekarniku).

MASA
1/2 kostki masła,
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mielonych orzechów

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przekładać ciasteczka jedne powidłem, a drugie masą.
SMACZNEGO!
 
Kiszona kapusta


SKŁADNIKI
5 kg białej kapusty
3 łyżki soli
1 kg marchewki
1 mała łyżeczka kminku

WYKONANIE Kapustę poszatkować, posypać solą i kminkiem. Na tarle na grubych oczkach zetrzeć marchewkę i dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie nie odciskając wkładać do słoi dobrze uciskając. Kapusta będzie do spożycia za ok.4 tygodnie.
SMACZNEGO!
 
Syrop z mniszka lekarskiego

Smaczny i zdrowy dodatek do zimowej herbatki, doskonały na przeziębienia.

SKŁADNIKI
360 kwiatków mleczu - same główki (łodyżki dają cierpki smak)
1 litr wody
2 cytryny
1 kg cukru

WYKONANIE
Kwiatki po zerwaniu płuczemy zimną wodą, zalewamy 1 litrem wrzątku.
Cytrynę wyparzamy i wkrajamy do kwiatków (można też wycisnąć sok). Gotujemy 10 minut.
Trzymamy pod przykryciem przez 24 godziny w chłodnym miejscu - może byc w lodówce.
Odcedzamy, dodajemy stopniowo 1 kg cukru.
Lekko zagotować na małym ogniu, miód wlewamy do słoiczków, zakręcamy, gotujemy przez 5 minut i ustawiamy słoiczki do góry dnem.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Z podanej porcji wychodzi ok. 8 słoiczków małych syropu.
 
Żurek staropolski
SKŁADNIKI
50 dkg włoszczyzny
3 grzyby suszone
2 cebule
4 ząbki czosnku
20 dkg wędzonego boczku
40 dkg białej kiełbasy
6 jajek
2 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1 litr kwasu z żuru
sól
pieprz
do smaku majeranek

WYKONANIE
Włoszczyznę obrać, umyć, dość grubo pokroić. Grzyby namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Boczek pokroić w paski, kiełbasę w plasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
Włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać pokrojone grzyby, pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem około 30 min. Wywar przecedzić. Grzyby włożyć z powrotem.
Boczek i kiełbasę podsmażyć na smalcu wraz z majerankiem i cebulą. Wszystko dodać do wywaru, gotować jeszcze ok. 10 minut. Wlać kiszony żur, dodać roztarty czosnek. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać z jajkami i ozdobić natką pietruszki

ZAKWAS
Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luŸne ciasto (ok. 1,5 szklanki). Ostudzić. Do masy dolać 2 szklanki ciepłej wody, włożyć skórkę razowego chleba, 4 ząbki czosnku i zamieszać. Zakwas przelać do dużego słoja lub kamiennego garnka, przykryć gazą, odstawić na 2–3 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Można go wówczas przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu nawet do dwóch tygodni.
 
IZAURA
CIASTO
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
torebka wanilii (dałam 2 łyżki)
4 jaja
5 łyżek wody

MASA SEROWA
50 - 70 dag sera białego (dałam 70 dag)
4 jaja
1 szklanka cukru
pół kostki masła
troszkę budyniu śmietankowego w proszku (dałam 1/2 łyżeczki)
troszkę proszku do pieczenia (dałam na czubek małej łyżeczki)
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
wiórki kokosowe do posypania polewy


W garnku, na małym ogniu, rozpuścić: margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy, a następnie gotować przez 5 minut. Pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy 21x25 cm (zmierzone dno formy).
Zemleć ser w maszynce (najlepiej trzykrotnie - ja tak zrobiłam). Połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut lub więcej w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika zostawiając w formie do wystudzenia. Następnie oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
 
Sałatka babci Eli

4 kg ogórków
Pół kg papryki czerwonej
Pół kg cebuli
Pół kg marchewki
1 szkl cukru
1 szkl octu
1 szkl oleju
3 łyżki soli
Garść natki pietruszki
Pieprz

Ogórki, marchewkę obrać, zetrzeć na plasterki, cebulę i paprykę pokroić. Wszystkie te składniki posolić i odstawić na 1 godz. Po godz. odlać wodę, a następnie dodać olej, cukier, ocet, pieprz do smaku i garść pokrojonej natki pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i wkładać do słoików. Pasteryzować.
Wszelkie prawa zastrzeżone. © 2008-2012 DPS Tarnów