logo
Dom Pomocy Społecznej
im. Świętego Brata Alberta w Tarnowie

ul. Szpitalna 53, 33-100 Tarnów
tel/fax: 14 6888-666, e-mail: dpstarnow@dps.okay.pl
  
 
Kółko kulinarne  
 
 
Kółko kulinarne, którego celem jest poznawanie kuchni świata, przygotowywanie różnych potraw, deserów, ciast itp. Grupa ta przygotowywuje drobne poczęstunki na różnego rodzaju zabawy taneczne, imieniny podopiecznych itp. Jest to również rodzaj zajęć edukacyjnych - spotkania z dietetykami - dieta a zdrowie.
 
Jesień w kuchni
Bardzo lubimy zajęcia kulinarne dzięki nim możemy jeszcze bardziej się integrować, doskonalimy współpracę i współdziałanie. Każdy ma inne zadanie do wykonania, ale wszystkie działania prowadzą do jednego celu mianowicie zaprezentowania efektów własnej pracy.
W czasie dzisiejszych zajęć wykonaliśmy przepyszną zupę dyniową - królową jesieni (dynia pochodziła z naszego ogródka) oraz zakisiliśmy kapustę, by zimową porą rozkoszować się dużą dawką witaminy C.
Wszyscy lubimy być chwaleni dlatego dokładamy wszelkich starań by nasze potrawy były balsamem dla każdego nawet tego najbardziej wymagającego podniebienia. Najwspanialszym momentem jest radość ze wspólnie wykonanej potrawy oraz wspólna degustacja. (przepis zakładka)
 
"Błękitne złoto" czyli borówki amerykańskie
W dniu 09 sierpnia odbyły się warsztaty kulinarne. Były one poprzedzone pogadanką prowadzoną przez spacjalistki z zakresu dietetyki na temat walorów borówki amerykańskiej. Ten niezwykły owoc przez jednych nazywany "błękitnym złotem", a przez innych "owocem młodości" zachwycił również nas.
Borówka jest źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. Posiada właściwości przeciwutleniające, które pomagają zapobiegać m. in. chorobom cywilizacyjnym oraz nowotworowym. Borówki stosowane są w leczeniu zaćmy oraz plamki żółtej, mogą również przyczynić się do polepszenia funkcjonowania narządu wzroku oraz wpływają na gospodarkę lipidowo-cholesterolową. Pamiętajmy jednak,że jak we wszystkim należy zachować umiar w ilości zjadanych owoców. Najlepiej smakują świeże i posiadają wówczas najwięcej właściwości. Zwieńczeniem zajęć było ucierane ciasto z borówkami, które wszystkim smakowało.
 
"Jabłuszko, jabłuszko pełne snu..."
Jabłko - niejedno ma imię jest nie tylko smacznym owocem, ale także "naturalnym lekarstwem". Regularne i częste spożywanie jabłuszek przekłada się m.in. na mniejsze ryzyko chorób nowotworowych, niższy poziom cholesterolu we krwi, sprawność układu krążenia i serca oraz lepszą pamięć. Ponadto jabłka wskazane są w walce z zaparciami i biegunkami oraz działają odkwaszająco.
Warto więc rozsmakować się w tych popularnych, a jakże często nie docenianych w naszym kraju owocach. My również postanowiliśmy docenić ten rajski owoc i przygotowaliśmy pieczone jabłka w ramach zajęć kulinarnych. (przepis w zakładce)
 
Maślane ciasteczka
W ramach zajęć kulinarnych seniorki z myślą o zbliżającym się wyjątkowym święcia Babci i Dziadka wykonały ciasteczka maślane.
Panie z wielkim zaangażowaniem wypiekały ciasteczka.
Wiele radości sprawiło seniorom poczęstowanie przybyłych gości przyrządzanymi na zajęciach smakołykami. Radość była podwójna, gdyż dzieci nie szczędziły słów pełnych uznania i zachwytu pod adresem pań, które upiekły ciasteczka.
 
Kulinarna przygoda z cukinią

Pierwsze, wakacyjne spotkanie z ekspertem rozpoczęliśmy od dietetyka. Pani Natalia, dietetyk przekazała nam wiele cennych informacji dotyczących pochodzenia i wartości odżywczych królowej naszego ogrodu mianowicie cukini.

To dyniowate warzywo przywędrowało do nas z Włoch. Po włosku "zucchina" to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm. Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim walorami odżywczymi i smakowymi.

Pani Natalia dietetyk przekazała nam wiele cennych informacji dotyczących pochodzenia i wartości odżywczych tego magicznego warzywa. Cukinia zawiera wiele witamin niezbędnych dla sprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera ono potas, żelazo, magnez, witaminę A, C, K, PP, B1 i beta karoten. Ponadto zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. 

Uwieńczeniem wspólnych warsztatów kulinarnych było wykonanie ketchupu i sosu do spagethii z cukini. Przepis w zakładce.

 
Tłusty czwartek
 
"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła"
Jak co roku w naszej społeczności nie zabrakło tych pączkowych słodkości. Jak historia głosi pierwsze pączki robione były z ciasta chlebowego, a nadziewane były słoniną. Pączek taki miał przynosić szczęście na cały rok osobie, która go skonsumowała. Nasze uczestniczki upiekły tego dnia przepyszne faworki oraz róże karnawałowe (przepis zakładka). Uczestnicy spotkań przy skocznych dźwiękach biesiadnej muzyki, konkursach, grach i tańcach miło spędzili czwartkowe przedpołudnie, delektując się nietylko pączkami. Odbył się również konkurs zjadania pączków na czas, którego zwycięstcą został Pan Sebastian.
 
Gruzińskie smaki
W dniu 02 grudnia 2015 r. miało miejsce niezwykłe spotkanie. Znany pasjonata podróży, etnograf Pan Paweł Kryza wprowadził nas w tajniki kuchni gruzińskiej. Gruzińska kuchnia to prawdziwa poezja smaków. Mieliśmy możliwość osobiście przygotować najpopularniejszy gruziński przysmak - Chaczapuri. To nazywane serowym chlebem danie jest jedzone w każdym zakątku Gruzji przy każdej okazji. Niezawodna pani Ziucia z wielkimi obawami podeszła do wykonania tego dania, ale cieszymy się, że wszystko poszło zgodnie z planem i Chaczapuri wszystkim smakowało.
 
Warsztaty kulinarne
W dniu 16.10.2015 r. rozpoczęliśmy warsztaty kulinarne. Przecięwzięcie to jest realizowane wspólnie z Polskim Komitetem Pomocy Społecznej w Tarnowie. W krainę kulinarnych przygód wprowadziła nas Pani Dominika Brzeżańska dietetyk z wieloletnim doświadczeniem. Część praktyczna warsztatów była poprzedzona wykładem na temat "Zdrowego odżywiania". W czsie zajęć panie pod czujnym okiem dietetyka przygotowały przepyszną zupę dyniową, kaszotto oraz słodki, ale dietetyczny deser (przepisy w zakładce). Była to niezapomniana uczta dla naszych kubków smakowych. Z wielkim zniecierpliwieniem wyczekujemy kolejnego spotkania.
 
Truskawka
Dzięki niepochlebnemu łakomstwu króla Francji Ludwika XIV truskawka rozsławiła się na całym świecie. Nie jest ona jednak dziełem natury. Narodziła się w Wersalu w XVIII w. ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek wirginijskich i chilijskich. Dokonał tego botanik - specjalnie do tego celu zatrudniony na rozkaz króla Ludwika. Te niepozornie wyglądające owoce cieszą niezmiernie nasze podniebienia. Walory smakowe i odżywcze zauważył niejeden z nas. Choć trudno w to uwierzyć truskawki mają znacznie więcej naturalnej witaminy C niż sama cytryna. Dużym zaskoczeniem jest fakt, że truskawki mają działanie wybielające np. nasze zęby czy cerę. Stanowią jeden z podstawowych składników wybielających w kosmetyce np. kremach.
My postanowiliśmy słodkie truskaweczki przeznaczyć nie na maseczkę, ale na pyszny koktajl oraz ucierany placek (przepis w zakładce). Truskawki są wspaniałym dodatkiem do deserów czy lodów cieszą nie tylko oko, ale przede wszystkim podniebienie.
 
Ciasteczka Wojciechowe
Grupa kulinarna z okazji święta Patrona Europy Świętego Wojciecha upiekła pyszne ciasteczka "Wojciechowe". Autorem i pomysłodawczynią jest niezawodna Pani Basia. Wspólne spożywanie ciasteczek przy aromatycznej kawie stało się kolejną okazją do wzmocnienia więzi naszej grupy jak również pozytywnej atmosfery spotkań. Przepis w zakładce.Smacznego.
Przepis w zakładce. Smacznego!
 
Kiszenie kapusty
Trudno byłoby sobie wyobrazić tradycyjną, polską kuchnię bez udziału kiszonej kapusty. Jest ona przecież jednym z podstawowych składników wspaniałego bigosu, klasycznego kapuśniaku czy wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami. Zimą jest niezastąpioną skarbnicą cennych i wartościowych witamin (przede wszystkim C i E), których w tym trudnym okresie bardzo nam brakuje, a także rozmaitych związków działających przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Dlatego w tym roku postanowiliśmy sami zakisić kapustę, która wyrosła w naszym ogródeczku. Posłużyliśmy się tradycyjnym i sprawdzonym przepisem, bez dodatku konserwantów. Przepis znajduje się w zakładce.
 
Syrop
Tuż przed majówką podopieczni wybrali się spacerkiem na pobliską na łąkę by dokonać zbioru mniszka lekarskiego. Ta roślina pospolicie zwana mleczem jest doskonałym dodatkiem do herbatki w zimowe wieczory. Przypisuje mu się nadzwyczajne właściwości. Leczy przeziębienie, poprawia odporność, obniża poziom cholesterolu, pobudza apetyt, ułatwia trawienie.
Panie z kółka kulinarnego przygotowaly według znanej i sprawdzonej receptury syrop. W chłodne jesienne i zimowe dni będziemy kosztować naszego wyrobu. Polecamy!
 
Spotkanie kawiarenkowe
Po raz kolejny nasza jadalnia zamieniła się w kawiarenkę. Tym razem mieliśmy okazję świętować Dzień Kobiet. Przy pysznym kawałku ciasta, pączku oraz filiżance aromatycznej kawy lub herbaty miło spędziliśmy czas na rozmowach dotyczących odchodów tego święta w przeszłości. W czasie spotkania jedna z pań zainicjowała również wspólne śpiewy znanych nam piosenek o kobietach i nie tylko.
Wszystkim uczestnikom dopisywał wspaniały humor, a odgłosy śpiewanych przez nas utworów echo niosło poza mury Domu.
Takie spotkania pozwalają się nam wspólnie spędzić czas, lepiej się poznać, porozmawiać na nurtujące nas tematy, a także skosztować wypieków naszej grupy kulinarnej. Tym razem uczestnicy kółka zaserwowali nam wspaniałe ciasto o nazwie IZAURA. Przepis można zobaczyć na naszej stronie w zakładce PRZEPISY. Zapraszamy.
A my już nie możemy doczekać się kolejnego spotkania w naszej domowej kawiarence.
 
Spotkanie z dietetykiem
W ramach naszego kółka kulinarnego zostało zorganizowane spotkanie edukacyjne z dietetykiem pn. "Żywienie osób starszych" promujące zdrowe odżywianie Seniorów.
Ciekawie przedstawiona przez panią dietetyk prezentacja,a także materiały merytoryczne wskazały nam podstawowe i jakże ważne zasady bezpiecznego i zdrowego odżywiania w starszym wieku.
Na to interesujące spotkanie ze specjalistą do spraw prawidłowego żywienia oprócz nas - uczestników Domu Dziennego Pobytu przybyli także Mieszkańcy Domu Pomocy im. Świętego Brata Alberta.
Po wysłuchaniu prelekcji, obejrzeniu materiałów wszyscy aktywnie braliśmy udział w dyskusji oraz wspólnie próbowaliśmy utworzyć racjonalny jadłospis dostosowany do potrzeb naszego organizmu.
 
Kulinarne przygotowania do zimy
Przełom lata i początek jesieni to doskonały czas na przygotowanie domowych przetworów będących najlepszym sposobem na zachowanie smaków i darów natury związanych z tymi porami roku. Dla nas również był to czas bogaty w przygotowanie weków, zdrowych i smacznych posiłków oraz w doskonalenie naszego kunsztu kulinarnego.
Tuż po pierwszych zbiorach wspaniałych plonów, które były wynagrodzeniem za trud włożony w naszą pracę postanowiliśmy przygotować zdrowe, a zarazem tradycyjne sałatki, dzięki którym możemy tryskać energią oraz zachować siły witalne.
Wykonanie ich zajęło nam niewiele czasu i nie sprawiało żadnych trudności, umyte wcześniej warzywa pokroiliśmy według przepisu, a następnie odpowiednio je doprawiliśmy.
Druga część naszej przygody kulinarnej została poświęcona przygotowaniu weków, po które na pewno ze smakiem sięgniemy, gdy nadejdzie zima.
Ukoronowaniem naszej pracy oczywiście było wspólne kosztowanie zdrowych, świeżych i przede wszystkim ekologicznych sałatek warzywnych, do przygotowania których gorąco zachęcamy, gdyż są one Ÿródłem wielu witamin i składników odżywczych.
A więc drodzy smakosze do następnego razu i pamiętajcie o tym, by sałatki zajmowały ważne miejsce w waszych codziennych jadłospisach. Wszystkich miłośników zdrowej kuchni zapraszamy do korzystania z naszych przepisów (patrz zakładka: Przepisy).
 
"Tłusty czwartek"
Siódmego lutego 2013 roku świętowaliśmy Tłusty Czwartek. Jest to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Wedle tradycji w tym dniu dozwolone jest objadanie się dużą ilością tłustych pączków.
Nasi podopieczni nie zapomnieli o podtrzymaniu tej pięknej tradycji i w ramach zajęć kulinarnych przygotowali smakowite pączki i oponki.
Z wielką przyjemnością objadaliśmy sie tymi smakołykami.
 
Świąteczne ciasteczka
Dom Dziennego Pobytu powolutku szykuje sie do świąt ..........
Żeby sie wczuć w powoli skradającą sie atmosferę świąt panie z kółka kulinarnego wraz z wolonatriuszami Anią i Adasiem wspólnymi siłami upiekli tradycyjne świąteczne ciasteczka.
Zbliżające sie święta Bożego Narodzenia to czas radości, wspólnych prac podczas których każdy z nas czerpie radości i zadowolenia.
 
Dary jesieni
Wykorzystując dary jakimi obdarowała nas jesień, panie z kółka kulinarnego przygotowałay dla nas na Dzień Seniora słodki pooczestunek w postaci ciasta ze śliwkami.
Do współnego biesiadowania zaproszono naszych sąsiadów pensjonariuszy z Domu Pomocy Społecznej.
Już nie możemy sie doczekac następnych pyszności... :)))
 
Nasze ogródkowe zbiory
W czasie zajęć kulinarnych nasze gospodynie wykorzystują plony z ogródka. Pierwszą potrawą serwowaną z wykorzystaniem zasobów ogródkowych był barszcz rosyjski z ziemniakami i jajkiem. Wszystkim potrawa bardzo smakowała zważywszy na fakt, że jarzynki są ekologiczne.
W sierpniowe, słoneczne popołudnie podopieczni zebrali plony z naszego ogródka z przeznaczeniem na przetwory.
Jedni kisili ogórki,a inni przygotowali sałatkę warzywną z marchewki, cebuli, ogórków oraz zielonych pomidorów.
zebrane ogóreczki już czekają na ukiszenie :)
Pracom tym towarzyszyło również pieczenie placków ziemniaczanych, które szły jak przysłowiowe "ciepłe bułeczki".
Wszelkie prawa zastrzeżone. © 2008-2012 DPS Tarnów